terug

De juiste werkhouding voor kappers

Let jij erop?

Werk jij als kapper? Dan is een juiste werkhouding ontzettend belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat je last krijgt van lichamelijke klachten. Ben je benieuwd hoe je de juiste werkhouding kan aannemen? Wij leggen het uit.

Welke lichamelijke klachten kun je krijgen bij een verkeerde werkhouding?

Je herkent het vast wel; een zere of vermoeide rug aan het einde van de werkdag. Of je hebt symptomen van RSI (minder kracht, pijn of tintelingen in de arm en nek- en schouderklachten). Dit komt vooral door het te lang aanhouden van één houding. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat je bewust wordt van je lichaamshouding. Omdat de juiste houding zo belangrijk is, is dit ook vastgelegd in de Arbowet.

De juiste werkhoudingen aannemen

Ben je benieuwd hoe je op de juiste manier kan werken? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet;

Palm palm methode

Het is voor iedere kapper verplicht om een pompstoel te gebruiken. Deze stoel zorgt er namelijk voor dat je een ontspannen werkhouding kan aannemen. De schouders, ellebogen en bovenarmen blijven zo in een natuurlijke houding staan tijdens het knippen en verven. Daarnaast hoef je niet te bukken en dit is beter voor je rug. Door de Arbo wordt dit de palm palm methode genoemd. Let daarnaast op het volgende (of vraag aan je collega of die hier op kan letten):

  • Houd je lichaam recht
  • Houd je schouders horizontaal
  • Trek je ellebogen niet op
  • Buig je polsen niet te veel
  • Probeer je hoofd niet te vaak schuin te houden

De juiste werkhoogte

Als je een pompstoel gebruikt, is het belangrijk om deze op de juiste hoogte in te stellen. Op deze manier blijf je tijdens het werken rechtop staan. Bij iedere klant is de hoogte verschillend, let hier dus goed op. Er zijn nog een aantal methoden om de juiste houding aan te nemen:

  • Wissel staan en zitten met elkaar af door middel van een kappersfiets. Voor kleine mensen is een kappersfiets met zadel geschikt. Voor lange mensen is het belangrijk dat de kappersfiets in te stellen is op 60 tot 80 centimeter hoog.
  • Ook verstelbare wasbakken dragen bij aan een goede houding. Ben je een mobiele kapper? Dan zijn de kantelbare Sibel wasbakken ontzettend handig.

Door deze verstelbare artikelen zit je dichter bij de klant en hierdoor is je lichaamshouding beter.

Wissel je taken af

Probeer tijdens de werkdag taken af te wisselen. Hierdoor neem je niet constant dezelfde houding aan. Een aantal tips:

  • Voorzie je klanten bij binnenkomst van koffie of thee.
  • Plan om de twee uur even een rustmoment in van 5 of 10 minuten. Je kan dan even bewegen of gaan zitten.
  • Lukt dit niet omdat er veel klanten zijn? Schud dan tussendoor goed je spieren los of wissel van houding.

Worden ondanks deze tips de klachten niet minder? Neem dan altijd contact op met je bedrijfsarts.