terug

Pro column

Linda Prijs

Linda Prijs is de eigenaresse van By Linn en winnaar van de Verkiezing voor de Leukste en Ondernemendste ZZP kapper 2018. Als ambitieuze en succesvolle ZZP’er vertelt Linda graag over haar werk als thuiskapster en drijfveren.

Rozengeur en (werken in de) maneschijn

Na 12 jaar in een salon te hebben gewerkt, heb ik 3 jaar geleden de stap gezet: aan de slag als zzp’er! Ik ben extreem blij met mijn eigen bedrijf. Het is keihard werken, maar geeft me vooral heel veel energie en positiviteit. Is het dan alleen maar feest? Nee, bij het zzp’er zijn horen ook heus wel mindere aspecten, die jij misschien ook wel herkent.

Het lijntje is bijvoorbeeld soms erg dun om buiten werktijd toch nog even een klant aan te nemen, want hé, ik bepaal mijn eigen werktijden! Tegelijkertijd kan ik niet zomaar wegvallen. Als mijn kinderen ziek worden (of ikzelf!) en ik daardoor mijn klanten niet kan helpen die dag, heb ik een probleem. Omdat mijn agenda altijd 6 weken vooruit bomvol staat, kan ik deze klanten niet snel ergens anders plannen. Ook dan wijk ik uit naar avonden en weekenden, om zo toch mijn klanten te kunnen helpen. Gelukkig heb ik een erg leuke klantenkring om mij heen verzameld die daar best flexibel in is. Dat maakt het veel minder erg om ’s avonds nog even aan het werk te gaan.

Ook al zou ik het liefst iedereen zo snel mogelijk helpen, ook ik moet soms “nee” zeggen omdat ik simpelweg geen ruimte of tijd heb. “Nee” verkopen is lastig en moet je als zzp’er echt leren, om jezelf te beschermen. Maar als je je eigen grenzen aangeeft, zul je zien dat je klanten daar meestal heel begripvol op reageren. Zo is je vrije tijd ook echt vrije tijd en heb je meer energie voor de tijd die je aan het werk bent. Dat is fijn voor jou én voor je klant!

Hoe vind jij het het om te werken als zzp’er?