terug

Vragen aan…

Sonya Bloemhard

Sonya is freelance make-upartist en kleurspecialist. Ze geeft workshops en trainingen door het hele land op het gebied van make-up en creatief kleuren en is al 7 jaar Creative Artist bij L’Oréal Professionnel. Een echte kleurgoeroe, dus! Wij legden haar 4 vragen voor, over haar én haar werk.

Wat betekent kleur voor jou?

“Alles! Kleur is de rode draad door mijn leven. Vroeger op de kleuterschool was ik al aan het kleuren. Mijn huis is kleurrijk, mijn haar is knallend en ik houd van een uitgesproken, kleurrijke kledingstijl. Zelfs als ik voor mijn werk een compleet zwarte outfit aan moet, zorg ik alsnog voor een kleurrijke touch, bijvoorbeeld met felgekleurde sneakers of een knallende nagellak. Dat betekent overigens niet dat ik altijd zo kleur. Als ik kleur of kleuradvies geef, gaat het erom dat het de klant complementeert. Kleur moet je uitstraling en persoonlijkheid verrijken.”

Waar let je op als je kleuradvies geeft?

“Ik begin bij de basis: de natuurlijke haarkleur, de kleur van de ogen, de kleur van de wenkbrauwen. Vaak kletsen we eerst wat en let ik op wat voor type mens je bent: heel uitgesproken, of juist iets ingetogener, wil je iets benadrukken of juist niet? Vervolgens vormt zich een beeld van bepaalde kleurtinten die bij de klant passen. Voor make-up is dat eigenlijk hetzelfde: daar moet een beetje licht, daar een beetje glans, dit wil je benadrukken en dat misschien iets wegwerken. Met make-up werk ik alleen wel veel in opdracht, waarbij ik ben gebonden aan een thema. Maar binnen dat thema is dan alsnog genoeg ruimte voor creativiteit, zodat ik er mijn eigen draai aan kan geven.”

 

Volg je de haar en make-up trends?

“Natuurlijk! Sowieso vanwege mijn werk voor L’Oréal; zij hebben ieder halfjaar hun eigen looks, dus dat krijg ik vanzelfsprekend mee. Maar dat wil niet zeggen dat ik me er altijd aan houd. De kleurtrend van nu is bijvoorbeeld pastel. Beige, violet, soft koper, echt van die zachte kleuren. Dat past bij de één heel goed, maar bij de ander juist niet. Iedereen is een individu, en ik ga je niet zomaar een kleur adviseren omdat het toevallig trendy is. Ik wil dat de klant zich fijn en mooi voelt. Daar ga ik voor. Wil een klant wel een trendkleur maar is het haar bijvoorbeeld helemaal niet geschikt om ineens een switch te maken van heel donker naar heel licht, dan geef ik advies met make-up. Zo volg je alsnog de trend, maar wél op jouw manier.”

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik wil zo lang als ik kan trainingen geven op het gebied van kleur om zo mijn ervaringen en kennis door te geven aan de jongere generatie. Ik kom niet van de kappersopleiding en heb mezelf mijn kleurtechnieken aangeleerd. Daardoor ben ik losser en vrijer en kijk ik anders naar een kapsel. Bijna als hoe een schilder naar een doek kijkt. Die kijk op de wereld wil ik doorgeven.