terug

Kappers opgelet!

Herken jij kapperseczeem?

Een veelvoorkomende huidirritatie onder kappers is kapperseczeem. Heel vervelend, want kapperseczeem kan er voor zorgen dat je noodgedwongen tijdelijk het werk neer moet leggen. Maar hoe herken je deze vorm van eczeem? Wat is het nou eigenlijk? En nog belangrijker; hoe voorkom je het? Wij leggen het je uit.

Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is een veelvoorkomende huidirritatie onder kappers. Het is een hardnekkige vorm van eczeem die vrijwel altijd ontstaat rondom de handen. Je krijgt bijvoorbeeld rode handen, jeuk, schilfers of kloofjes. Wist je dat 40% van alle kappers hier wel eens last van heeft? Je bent dus zeker niet de enige!

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem ontstaat door een combinatie van meerdere factoren. Water is de eerste oorzaak. Als kapper ben je veel in contact met water, hierdoor wordt de huid van je handen dunner. Schadelijke stoffen zoals bacteriën trekken zo makkelijker in de huid. Maar ook haarverf, permanentvloeistof en shampoo maken de huid geïrriteerder. Het dragen van ringen of armbanden en temperatuurverschillen (bijvoorbeeld van een föhn)  versnellen de ontwikkeling van eczeem.

 

Wat zijn de verschijnselen?

Een veelvoorkomend verschijnsel van kapperseczeem zijn rode bultjes op de huid. Deze irritatie ontstaat meestal rondom de vingertoppen. Soms slaat de irritatie uit naar de armen en het gezicht. In sommige gevallen ontstaan er blaasjes, wondjes, zwellingen en pijnlijke kloven. Heel af en toe krijgen kappers ook ademhalingsklachten.

 

Hoe kun je deze vorm van eczeem voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. De onderstaande tips helpen je om kapperseczeem te voorkomen:

  • Maak gebruik van huidvriendelijk zeep en dep je handen droog na het wassen. Door het droogwrijven van de handen kan er irritatie ontstaan.
  • Gebruik ALTIJD handschoenen tijdens het blonderen, kleuren en uitspoelen van het haar. Slechte stoffen komen dan niet in aanraking met de huid.
  • Werk niet langer dan 30 minuten per uur met natte handen. Dit voorkomt dat de handen week worden.
  • Verzorg je handen goed met een handcrème die geschikt is voor jouw huid.

Heb je eerder een andere vorm van eczeem gehad? Houd er dan rekening meer dat je meer kans hebt op kapperseczeem. Voor jou zijn bovenstaande tips dus extra belangrijk.

Hoe kun je kapperseczeem behandelen?

Denk je dat je kapperseczeem hebt, ga dan altijd naar de huisarts. Deze kan vaststellen of je echt last heb van eczeem. De dokter kan een test afnemen en zo ontdekken of je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Ook krijg je dan een zalf voorgeschreven om de huid te herstellen.

Bij hardnekkige kapperseczeem kan het betekenen dat je een aantal weken niet kan werken. Zo krijgt de huid voldoende tijd om te herstellen. Dus heb je een aantal symptomen? Ga dan direct langs een specialist. Want als je er op de juiste manier mee omgaat, kun je vrijwel altijd je vak blijven uitoefenen!